چگونگی عزل داور
چگونگی عزل داور در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد. در جریان داوری، ممکن است هر دو طرف داوری یا یکی از آنها به این نتیجه برسند که داور منتخب خود یا داور مرضی الطرفین را عزل نمایند.
چون داوری، نهادی است که ذاتاً به توافق و اراده طرفین، متکی می باشد می توان گفت هر تصمیمی که ناظر به تغییر در فرایند داوری باشد نیز بایستی بر پایه توافق طرفین اتخاذ گردد.
ماده ۴۷۲ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی در مورد عزل داور بیان داشته است که:
بعد از تعیین داور یا داوران، طرفین حق عزل آنان را ندارند مگر با تراضی.
پس از آن که طرفین در مورد انتخاب داور مرضی الطرفین یا هیات داوری مشتمل بر داوران اختصاصی و داور مرضی الطرفین، توافق نمودند هیچکدام از آنها نمی توانند اقدام به عزل داوران اختصاصی خود و داور مرضی الطرفین نمایند.
باید ها و نباید های عزل داور:
توافق برای عزل داور، بهتر است که کتبی باشد و به امضاء طرفین برسد.
بهتر است داور عزل شده در جریان تصمیم طرفین برای عزل خود قرار بگیرد لذا توصیه می شود به داوری که عزل شده به نحو مقتضی ابلاغ شود که عزل شده است.
بهتر است تاریخ دقیق عزل داور به صورت دقیق معلوم شود.
برای مستند سازی روند قانونی عزل داور بهتر است در ذیل یا حاشیه همان قرارداد موجود یا طی یک الحاقیه جداگانه که به امضاء طرفین اختلاف می رسد مراتب عزل داور درج و امضا گردد.
از ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی انقلاب در امور مدنی این گونه برداشت می شود:
که انصراف یکی از طرفین از داوری نمیتواند دادگاه را مجاز در رسیدگی و صدور رای نماید بنابراین حتی اگر یکی از طرفین عزل داور اختصاصی خود به درستی انجام دهد نمیتوان گفت که این امر به منزله انصراف از داوری و لزوم رجوع به مرجع قضایی است.
تراضی و توافق برای عزل داور، ممکن است صریح و کتبی باشد و ممکن است به صورت ضمنی و عملی، اتفاق بیفتد.
تراضی عملی در رجوع از داوری، ممکن است مثلا به این شکل، اتفاق بیفتد که یکی از طرفین با وجود شرط داوری اقدام به طرح دعوی در دادگاه برای حل اختلاف نماید و طرف دیگر نیز در دادگاه حاضر شود و به شرط داوری برای حل اختلاف استناد نکند و در حقیقت، قبول کند که دادگاه رسیدگی خود را ادامه بدهد.
در این صورت، میتوان گفت طرفین به صورت عملی از داوری، رجوع کرده و بطور ضمنی، داور را نیز عزل نموده اند.
عزل داور با تراضی طرفین، فینفسه موجب زوال داوری نمی شود مگر در صورتی که طرفین به داوری شخص معین، تراضی کرده باشند. ( آیین دادرسی مدنی در نظم حقوقی کنونی، دکتر علی عباس حیاتی)
ایران داوری به عنوان مرکز تخصصی داوری با حضور مشاوران و داوران مجرب و متخصص در تمام حوزه های حقوقی آماده ارائه خدمات خود می باشد.
- تلفن تماس برای دریافت مشاوره و خدمات داوری: 02188321088 و 02188323279
- تلفن همراه برای طرح درخواست مشاوره و خدمات داوری: 09123836621 و 09122985077
- ایمیل برای طرح سوالات و درخواست ها و ارسال مدارک: irandavary@gmail.com
- تلفن همراه برای ثبت نام در دوره های آموزش داوری: 09059298683