داوری در دعاوی اوقاف
داوری در دعاوی اوقاف در این نوشتار مورد بررسی قرار میگیرد. در زیر به بیان مسائلی در این خصوص می پردازیم.
آیا دعاوی و اختلافات اوقافی را میتوان به داوری، ارجاع نمود؟
برابر ماده ۱۴ قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه، تحقیق در جمع و خرج عواید راجع به وقف و نیز صدور مفاصا حساب و تطبیق مصارف با مفاد وقفنامه و تشخیص متولی و ناظر و موقوف علیهم (با رعایت ماده ۷ این قانون و تبصرههای آن) با شعب تحقیق اوقاف است مگر در موقوفات منصوصالتولیه در صورتی که مظنه تعدی و تفریط متولی نباشد.
قابل ذکر است که چون اموال و املاک موقوفه، متعلق به دولت یا سازمان اوقاف نیست و سازمان مذکور دارای شخصیت حقوقی جداگانه ای نسبت به شخصیت موقوفه است و از سوی دیگر چون، اموال و املاک موقوفه، عنوان و مصداق اموال دولتی ندارد.
همچنین با نگرش به اینکه ارجاع پروندههای مربوط به اوقاف به داوری، قانونا ممنوع نشده است و نهایتا با این استدلال که اصل بر قابلیت داوری در امور حقوقی است و خلاف آن، نیازمند دلیل و نص قانونی می باشد بنابراین، دعاوی اوقافی را باید اساسا داوری پذیر و قابل انجام داوری دانست.
تنها استثنایی که در این زمینه وجود دارد:
همان ماده ۱۴ قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه می باشد که صرفا در موارد زیر، رسیدگی به مسائل اوقافی را در صلاحیت مرجع خاص (شعب تحقیق اوقاف) قرار داده است:
۱- تحقیق در جمع و خرج عواید راجع به وقف
۲- دعاوی و اختلافات راجع به تطبیق مصارف با مفاد وقفنامه
۳- دعاوی و اختلافات راجع به تشخیص متولی و ناظر و موقوف علیهم
در موارد یادشده بالا که مربوط به موقافات عام باشد داور صلاحیت رسیدگی و داوری ندارد.
ایران داوری یک مرکز تخصصی داوری است که مشاوران و داوران متخصص و مجرب آن در تمام حوزه های حقوقی آماده ارائه خدمات تخصصی داوری به متقاضیان می باشند.
- تلفن تماس برای دریافت مشاوره و خدمات داوری: 02188321088 و 02188323279
- تلفن همراه برای طرح درخواست مشاوره و خدمات داوری: 09123836621 و 09122985077
- ایمیل برای طرح سوالات و درخواست ها و ارسال مدارک: irandavary@gmail.com
- تلفن همراه برای ثبت نام در دوره های آموزش داوری: 09059298683