موضوع رسیدگی به ماهیت دعوا پس از ابطال رای داور در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد.
ارجاع اختلاف یا دعوی به داوری از سوی طرفین ، یا بصورت مطلق است و یا به صورت مقید.
داوری مطلق
در ارجاع اختلاف به داوری به صورت مطلق ، طرفین در مورد اختلاف احتمالی که ممکن است پیش بیاید تنها داوری را به عنوان مرجع صلاحیت دار برای رسیدگی به اختلاف موجود تعیین می کنند در این موارد دادگاههای دادگستری دیگر صلاحیت رسیدگی نخواهند داشت.
در داوری مطلق ، چه طرفین شخصی را به عنوان داور انتخاب کرده باشند و چه دادگاه ، داور تعیین کرده باشد، در صورتیکه داور مزبور رسیدگی و رای صادر کند و اتفاقا آن رای باطل شود، در اینجا سوال پیش می آید که آیا در چنین شرایطی داوری پایان می یابد و طرفین برای طرح دعوا باید به دادگاه مراجعه کنند یا دوباره باید داور تعیین نمایند؟
در داوری مطلق چون قرارداد داوری پایان نیافته است داور دیگری توسط طرفین و یا به تعیین دادگاه انتخاب شده و رسیدگی می کند.
لازم به ذکر است که داوری در صورتی مطلق است که قرارداد ارجاع به داوری بدون قید و شرط به امضاء رسیده باشد و به دلایل قانونی نیافته باشد.
در این صورت است که با عدم صدور رای از طرف داور یا ابطال رای داور از طرف دادگاه ، قرارداد داوری از بین نمی رود.
بنابراین در داوری مطلق ، رسیدگی به ماهیت دعوا پس از ابطال رای داور همچنان در صلاحیت داور است.
داوری مقید
در صورتیکه داوری مقید به شخص یا زمان معینی باشد مانند اینکه طرفین تنها به داوری شخص معینی توافق کرده باشند و یا صلاحیت داور برای رسیدگی را تنها محدود به زمان معینی (از تاریخ انعقاد قرارداد تا سه ماه) کرده باشند ، اگر داور تعیین شده نخواهد یا نتواند رسیدگی و رای صادر کند و یا دادگاه رای صادره را باطل کند در این صورت هم داوری آن شخص از بین می رود و هم شرط یا قرارداد داوری از بین می رود.
بنابراین در داوری مقید وقتی قید و شرطی که توافق شده بود از بین رفت ، داوری نیز منتفی شده و طرفین قانونا می توانند برای طرح دعوا به دادگاه مراجعه کنند.
البته طرفین می توانند با توافق یکدیگر دوباره قرارداد داوری دیگری تنظیم نمایند.
در نتیجه رسیدگی به ماهیت دعوا پس از ابطال رای داور در داوری مقید ، در صلاحیت دادگاه ها است.
پس ارجاع به داوری چه پیش از بروز اختلاف ، چه پس از بروز اختلاف، و یا حتی پس از طرح دعوا در دادگاه ، عقد یا شرط داوری ممکن است بصورت مطلق باشد، و یا بصورت مقید.
نقش دادگاه در رسیدگی پس از ابطال رای داور
دادگاه به عنوان مرجع رسیدگیکننده ابتدا به بررسی ماهیت دعوا پرداخته و پس از ابطال رای داوری ، به درخواست هر یک از طرفین دعوا ، مانند یک پرونده عادی به دعوای مزبور رسیدگی میکند.
به طور کلی رای ابطالشده داور تأثیری در رسیدگی دادگاه ندارد و دادگاه مکلف است دوباره به ادعاها، اسناد، و دلایل طرفین توجه کند و در نهایت دادگاه حکم نهایی خود را درباره دعوا صادر میکند.
در اصل دادگاهی صلاحیت رسیدگی به درخواست ابطال رای داوری را دارد که رسیدگی به دعوا در صلاحیت آن باشد پس وقتی شرایطی پیش می آید که رسیدگی داوری منتفی شود طرفین برای طرح دعوا باید به دادگاه صلاحیت دار (دادگاهی که حکم ابطال رای داوری را صادر کرده) مراجعه نمایند.
ایران داوری مرکز تخصصی داوری در ایران است که با حضور مشاوران متخصص و مجرب آماده ارائه خدمات داوری ، قبول داوری ، مشاوره های تخصصی داوری در خصوص تشریفات انتخاب داور می باشد.
- تلفن تماس برای دریافت مشاوره و خدمات داوری: 02188321088 و 02188323279
- تلفن همراه برای طرح درخواست مشاوره و خدمات داوری: 09123836621 و 09122985077
- ایمیل برای طرح سوالات و درخواست ها و ارسال مدارک: irandavary@gmail.com
- تلفن همراه برای ثبت نام در دوره های آموزش داوری: 09059298683