اصول حقوقی داوری تضمینکنندهی عدالت و صحت فرآیند داوری است.
داوری بهعنوان یک روش جایگزین برای حل اختلافات حقوقی بین مردم شناخته می شود ، با اینکه داوری بر پایه توافق و اراده طرفین اختلاف بنا شده ولی در جهت حفظ حقوق طرفین و نظم عمومی جامعه همچنان پایبند اصول حقوقی دادرسی عادلانه می باشد.
داوری یک نهاد شبه قضایی است و تنها به دلیل مزیت هایی مانند سرعت در رسیدگی و به صرفه بودن از نظر هزینه های دادرسی و از همه مهمتر به خاطر کاهش حجم پرونده های دادگاه ها اهمیت فراوانی پیدا کرده است.
مهمترین اصول حقوقی در داوری
۱- اصل بیطرفی
۲- اصل دادرسی منصفانه
۳- اصل قابلیت استماع دعاوی
۴- اصل استقلال داور
۵- اصل حاکمیت اراده
۶- اصل محرمانگی
۷- اصل سرعت و کارآمد
۸- اصل نهایی و الزامآور بودن رأی داوری
۱- اصل بی طرفی
اصل بیطرفی به این معناست که داور هیچ وابستگی یا منفعت شخصی در نتیجهی دعوا نداشته باشد و نسبت به طرفین و موضوع اختلاف چشم داشتی نداشته باشد.
زیرا به نظر می رسد اگر داور بیطرف نباشد، ممکن است رای ناعادلانه ای صادر کند.
اصل بی طرفی داور اگر رعایت شود اعتماد به داوری را افزایش میدهد و رایی که صادر می شود اعتبار کافی برای لازم الاجرا شدن را خواهد داشت.
بیطرفی داور به اندازه ای مهم است که در قوانین داوری بینالمللی نیز تصریح شده است.
۲. اصل دادرسی منصفانه
دادرسی منصفانه به این معناست که در رسیدگی داوری نیز مانند رسیدگی در دادگاه باید حقوق هر دو طرف رعایت شود ، داوری بدون تبعیض و جانبداری انجام شود و طرفین از حق داشتن وکیل ، حق اطلاع رسانی ، حق دفاع و حق ارائه مدارک برخوردار باشند.
اصل قابلیت استماع دعاوی
این اصل تعیین میکند که چه نوع دعاوی و اختلافاتی میتوانند از طریق داوری حلوفصل شوند و چه دعاویای باید صرفاً در دادگاه مطرح شوند. مه عنوان مثال برخی دعاوی، مانند جرائم کیفری یا مسائل مربوط به نظم عمومی، قابلیت رسیدگی داوری را ندارند.
این اصول نقش کلیدی و مهمی در کارآمدی فرآیند داوری دارند و عدم رعایت آنها میتواند باعث ابطال رای داوری شود در ادامه نوشتار به بیان توضیح کوتاهی درباره سایر اصول حقوقی داوری می پردازیم:
اصل استقلال داور
داور باید مستقل از هر شخص یا نهاد دیگری داوری کند و هیچ سود و منفعتی به یکی از طرفین نداشته باشد تا بتواند بیطرفانه تصمیمگیری کند.
اصل حاکمیت اراده
طرفین اختلاف حق دارند شیوهی حل اختلاف را بر پایه توافق خود تعیین کنند، ازجمله انتخاب داور، آیین دادرسی و قوانین حاکم بر دعوا.
اصل محرمانگی
در داوری معمولاً رسیدگی به صورت محرمانه است و اطلاعات، مدارک و رای داوری نباید بدون رضایت طرفین افشا شود.
اصل سرعت و کارآمدی
داوری نسبت به دادرسی در دادگاه سریعتر و کمهزینهتر است و هدف آن حل و فصل اختلافات با حداکثر کارایی و حداقل تشریفات می باشد.
اصل نهایی و الزامآور بودن رأی داوری
اصل مهم اینکه رای داوری قطعی است و مانند حکم دادگاه لازمالاجرا بوده و طرفین ملزم به اجرای آن هستند، مگر در موارد ابطال رای که قابل اعتراض است.
ایران داوری مرکز تخصصی داوری در ایران است که با حضور مشاوران متخصص و مجرب آماده ارائه خدمات داوری ، قبول داوری ، مشاوره های تخصصی داوری می باشد.
- تلفن تماس برای دریافت مشاوره و خدمات داوری: 02188321088 و 02188323279
- تلفن همراه برای طرح درخواست مشاوره و خدمات داوری: 09123836621 و 09122985077
- ایمیل برای طرح سوالات و درخواست ها و ارسال مدارک: irandavary@gmail.com
- تلفن همراه برای ثبت نام در دوره های آموزش داوری: 09059298683